1 Οκτ 2013

NIkos' photos of Ikariadance 2013


October 1st soon to come and autumn is well here...
Still in our hearts summer is alive with .... lots of wonderful photos of Nikos Tsironis uploaded on our Picasa album!
https://picasaweb.google.com/108556629121914746450/IkariaDance2013

Some wonderful portraits of Ikariadance friends that joined us last August!
Thank you Niko!


































Ikariamag for Ikariadance...


This is an article published on Ikariamag about Ikariadance Project!

Enjoy (and practise your Greek a little bit!) :
http://www.ikariamag.gr/ikaria-dance-project-2013-h-parea-ton-horeyton-toy-kosmoy





To 10o  Ikaria Dance Project διοργανώθηκε στον Αρμενιστή Ικαρίας στις 23 – 31.8 και ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Συμμετείχαν οι εκπαιδευτές ελληνικού χορού Χρήστος Θεολόγος (για τους χορούς της Μ. Ασίας), Χριστιάνα Κατσαρού (χοροί της Ικαρίας- Φούρνων), Ευθύμιος Ευαγγέλου (Χοροί της Σάμου) και Έλλη Καζάκου (χοροί της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων). Οι χορευτές ήταν Έλληνες και φιλέλληνες από χορευτικούς συλλόγους σε διάφορες χώρες όπως Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ισπανία, Ουγγαρία και Ισραήλ!....

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός φέτος με την ευκαιρία και της 10ης επετείου του Project ήταν η συμμετοχή των Σαμιωτών χορευτών του Χορευτικού Συλλόγου των Μυτιληνιών της Σάμου, που με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και πολύ κέφι και χόρεψαν τους χορούς του νησιού τους σε μια πανέμορφη παράσταση την Κυριακή 25.8 στο ξενοδοχείο Cavos Bay Hotel, πάντοτε υπό την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου και συνεργάτη Ευθυμίου Ευαγγέλου! Ο κος Ευαγγέλου επίσης πλαισιώθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και από τους χορευτές του συλλόγου “Ειρήνη” της Χώρας Φίλιππο Πυργιώτη, Κωνσταντίνα Ζουρνατζή και Βαγγελίτσα Φαλάρη, ώστε να αποδοθεί όλος ο πλούτος της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Σάμου! Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια!
Ο αρωγός σύλλογος Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (etepo.gr) με τους χορευτές του συμβάλλουν κάθε χρόνο στην επιτυχία της διοργάνωσης των εργαστηρίων του Project! Έτσι φέτος τα εργαστήρια τραγουδιού και μικρασιατικών ρυθμών εμψυχώθηκαν με μοναδικό τρόπο από τους Βασίλη Σκλαπάνη, Στέλιο Γιαννουλόπουλο, Μαρία Λαμπροπούλου, Έφη Ζουρουλίδου και Νίκο Πολίτη και φυσικά τον δάσκαλο όλων, τον πρόεδρο του συλλόγου κύριο Χρήστο Θεολόγο που με τον μοναδικό του τρόπο μετέφερε στους συμμετέχοντες τις γνώσεις του. Η αυτοσχέδια «κομπανία» του Project φέτος είχε την μεγάλη χαρά να «μεγαλώσει» και με νέους μουσικούς: την Γαλλίδα παραδοσιακή βιολονίστρια Valerie Maindron , και τις Βελγίδες  Άννα Αλεξοπούλου στο λαούτο και το ούτι και την  Annick Van Steerteghem στο τουμπερλέκι. Πάντοτε συμπαραστάτες οι μουσικοί μας από την Γένοβα, o Ιvo Ruello στο μπουζούκι και η Paola Pierantoni στον μπαγλαμά. O Αλεξάντερ Spitzing μας έκανε την τιμή να παρουσιάσει σε ένα εργαστήριο την μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες βασικών εγχόρδων οργάνων και τον ευχαριστούμε πολύ!
Οι φιλέλληνες μαθητές χορού μαγεύτηκαν από τα παραδοσιακά καριώτικα πανηγύρια στα χωριά Τραγοστάσι και Βρακάδες, στην περιοχή των Ραχών, όπου χόρεψαν με το βιολί του Νίκου Φάκαρου! Επίσης αξέχαστες θα μείνει σε όλους η μουσική βραδιά που οργανώθηκε στον Να με την κομπανία του Λευτέρη Πούλη ή Σκάντζακα: Γιάννης Λούκος, Αλέξανδρος Spietzing και η Μαρία Παντελάκη! Καθώς και η βραδιά με την κομπανία «Περιμπαίχτες» και τον Δημήτρη Σπανό (τσαμπουνοφυλάκα), τον Σταύρο Νικολαϊδη (λύρα), τον Νίκο Κόχυλα (βιολί), τον Επαμεινώνδα Βαλσαμή (κιθάρα) και την Χριστίνα Κουτσιαύτη στο τραγούδι και τα κρουστά! Μεγάλη χαρά με το τραγούδι του και το κέφι του μας έδωσε εκείνη τη βραδιά ο Φίλιππος Καρίμαλης που έπαιξε τον «κερατοφά» του, ένα παλιό και σπάνιο παραδοσιακό καριώτικο όργανο!
Η Ικαρία με τις ομορφιές της κατέπληξε τους συμμετέχοντες στην εκδρομή της ομάδας! Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου ήταν μια αποκάλυψη, καθώς στάθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε ζωντανή επαφή με τα αντικείμενα του παραδοσιακού βίου του νησιού αλλά και με πολλά σημαντικά ιστορικά κειμήλια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Κα Κούλα Αδάμου και την Κα Ελένη Μαματά για την θερμή υποδοχή τους και την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγησή τους! Η επίσκεψη στα Θέρμα και η απόλαυση των ιαματικών λουτρών εκεί έδωσε απέραντη ευχαρίστηση στην παρέα μας και μετά από ένα απολαυστικό μεσημεριανό γεύμα στον ωραίο Φάρο, τραγουδήσαμε και χορέψαμε στην πλατεία! Τι πιο ωραίο τέλος για αυτή την μέρα από το να επισκεφθούμε το πανέμορφο Μοναστήρι της Οσίας Θεοκτίστης στην Πηγή και να φάμε λουκουμάδες από τα χεράκια της Κας Μαρίας!
Στα εργαστήρια χορού  και τραγουδιού και στην όλη προσπάθεια βοήθησαν πολύ οι φίλοι μας από την πρώτη Ομάδα Παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας (έτη 2000-2006), όταν η Κα Χριστιάνα Κατσαρού ήταν χοροδιδάσκαλος στο τοπικό παράρτημα : ανάμεσά τους η Ειρήνη Μαυρογεώργη, η Ελένη Τσιώλη, η Άντα Καρούτσου, η Ειρήνη Καρούτσου, η Βάλια Παπαγιάννη, η Ευγενία Τσαντίρη, ο Γιωργής Γεωργόπουλος και ο πάντα χαμογελαστός Νίκος Κούβαρης, που ξετρέλανε όλους με τα έξοχα μεζεδάκια που μας κερνούσε στα διαλείμματα συνεπικουρούμενος και από τις μαγειρικές εμπνεύσεις τις Annick Van Steerteghem! Ευχαριστούμε επίσης τον Νίκο Τσιρώνη για την όλη βοήθειά του και τις φωτογραφίες του! Τέλος, μεγάλες ευχαριστίες οφείλουμε στον Δημήτρη Ρήγα και όλη την οικογένεια του Cavos Bay για την αμέριστη υποστηριξή τους καθώς και τον πολύτιμο συμπαραστάτη του Project εδώ και χρόνια  Κωνσταντίνο Μουσουτζάνη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!
Με αναμνήσεις από χορούς, γέλια, τραγούδια, μουσικές, συζητήσεις, φιλίες και πανέμορφες εικόνες από την Ικαρία πήραμε όλοι τον δρόμο της επιστροφής για τις χώρες μας με ένα χαμόγελο και μια υπόσχεση: και του χρόνου «να χορέψωμεν» και πάλι με την «λωλή» πολυπολιτισμική παρέα μας!

H παρέα του IkariaDance Project -στην Ικαρία- για το ikariamag.gr

Resource: http://www.ikariamag.gr/ikaria-dance-project-2013-h-parea-ton-horeyton-toy-kosmoy