16 Μαΐ 2014

Radio broadcasts in Radio Ikaria 87,6fm - recordings of live traditional music


Resource: http://www.ikariamag.gr/isyhia-grafoyme-ihografiseis-paradosiakis-moysikis-stin-ikaria


Από την πρώτη ημέρα του ikariamag, 4 χρόνια πριν, σκοπός μας ήταν να αναφερθούμε και να απευθυνθούμε στους δημιουργικούς ανθρώπους που ζουν, κατάγονται ή αγαπούν την Ικαρία. Έχοντας μπει πλέον σε νέα φάση και αναδεικνύοντας το σλόγκαν μας... από, για και με αφορμή την Ικαριά, επικεντρωνόμαστε πλέον στις προσπάθειες και τους ανθρώπους εκείνους που έχουν την ίδια ανάγκη. Κι έτσι ανακαλύπτουμε, προωθούμε ή και συμμετέχουμε - συνδημιουργούμε σε νέες ιδέες, απόπειρες και αναζητήσεις.
Αυτήν την εβδομάδα έχουμε να σας παρουσιάσουμε μια τέτοια ιδιαίτερη προσπάθεια από τοΡάδιο Ικαρία 87,6fm που ξεχωρίζει γιατί παραμένει ανήσυχο και σμίγει με καλαισθησία παραδοσιακούς και μοντέρνους ήχους, παράγοντας ενδιαφέρουσες εκπομπές ενημέρωσης, λόγου και μουσικής και εκπέμποντας ένα σύγχρονο ραδιοφωνικό στίγμα.
Η εκπoμπή «Επιστροφή στη ρίζα» λοιπόν και το Ράδιο Ικαρία 87,6 fm, εγκαινιάζουν και παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στην Ικαρία, ηχογραφήσεις Ικαριακής παραδοσιακής μουσικής.
Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η καταγραφή και διαφύλαξη ενός μεγάλου τμήματος της μουσικής παράδοσης του νησιού ως αρχειακό υλικό για τις επόμενες γενιές, αλλά και η διάδοση του παραδοσιακού μουσικού ιδιώματος της Ικαρίας.
Έτσι, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες μουσικοί, άντρες και γυναίκες  του νησιού, από όλα τα μέρη της Ικαρίας, ηχογραφούν παραδοσιακά τραγούδια  με βιολιά, λαούτα, λύρες και τσαμπουνοφυλάκες, προσδιορίζοντας, ο καθένας με τον τρόπο του και σεβόμενος το παραδοσιακό ηχόχρωμα, τα τραγούδια που άκουγε μικρός, τα τραγούδια που του έμαθαν οι μεγαλύτεροι και τα τραγούδια που διασκέδαζαν τους χωριανούς και φίλους του σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.