8 Σεπ 2016

IkariaDance Project 2016


IkariaDance 2016 (21-29.08.2016)


Ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στον κόσμο μέσω των ανθρώπων που τον ζουν, τον αγαπούν και τον κάνουν και δικό τους τρόπο ζωής. Φέτος, για 12η συνεχή χρονιά , στo IkariaDance Project προσπαθήσαμε να φέρουμε τους συμμετέχοντες σε επαφή με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από εργαστήρια ελληνικού χορού, ελληνικής γλώσσας και γενικά ελληνικού πολιτισμού. Στην Ικαρία αντάμωσε μια μεγάλη χορευτική παρέα με 70 φίλους, χορευτές και δασκάλους ελληνικού χορού από πολλές χώρες, όπως Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Η.Π.Α, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισραήλ, Γερμανία και Ελλάδα.

Το καινοτόμο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού στηρίζεται από εθελοντές χορευτές, δασκάλους χορού, φιλολόγους, μουσικούς, τραγουδιστές και γενικά ανθρώπους από που ασχολούνται ενεργά με τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα στηρίζεται από φορείς του τοπικού τουρισμού όπως το πρακτορείο Ikaria Holidays και το ξενοδοχείο Cavos Bay Hotel που παρέχει τους χώρους όπου γίνονται τα εργαστήρια. Κάθε μέρα οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στα εργαστήρια χορού, στο εργαστήρι τραγουδιού και κρουστών και στο εργαστήρι ελληνικής γλώσσας. Κάθε βράδυ διοργανώνονται γλέντια με ντόπιους μουσικούς ή συμμετέχουμε σε τοπικά πανηγύρια, και μία μέρα πραγματοποιούμε ημερήσια εκδρομή για να δούμε από κοντά τη φύση της Ικαρίας, τα αξιοθέατά της και κυρίως να γνωρίσουμε Καριώτες φίλους στον τόπο ζωής και εργασίας τους.

Με καλεσμένους αξιόλογους δασκάλους και ερευνητές του χορού και του λαϊκού πολιτισμού που μας μύησαν στις χορευτικές παραδόσεις των περιοχών, όπου έχουν πραγματοποιήσει την έρευνά τους: τον Χρήστο Θεολόγο για τη Μ. Ασία, τη Χριστιάνα Κατσαρού για την Ικαρία, τον Ευθύμιο Ευαγγέλου για τη Σάμο, τον Νίκο Κουφάκη για την Κρήτη και τον Βαγγέλη Τσαρουχά για την Αρκαδία Πελοποννήσου και την Άνδρο. Με την εξαιρετική τραγουδίστρια Καίτη Κουλλιά να μας μαγεύει στο εργαστήρι τραγουδιού και στις μουσικές μας βραδιές. Με τον Δημήτρη Σπανό και τη Χριστίνα Κουτσιαύτη να μας μυούν στα μυστικά της καριώτικης τσαμπουνοφυλάκας και άλλων παλιών οργάνων του νησιού. Με εξαίρετους μουσικούς που στα γλέντια μάς ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον Λευτέρη Πούλη, τον Γιάννη Λούκο, τον Aλέξανδρο Σπίτσινγκ, τη Μαρία Παντελάκη, τον Σταύρο Νικολαϊδη, τον Νώντα Βαλσαμή, τον Νίκο Κόχυλα, τον Γιώργο Στρούπα και τις κομπανίες τους. 
Με μια καταπληκτική παρέα από χορευτές και μουσικούς του συλλόγου Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού που πλαισίωσαν το Project: τον Βασίλη Σκλαπάνη, τη Μαρία Λαμπροπούλου, τον Στέλιο Γιαννουσόπουλο, τον Νίκο Πολίτη, τη Βάσια Παπαγεωργίου, τη Βάλια Παπαγιάννη, τον Βαγγέλη Φραντζή, την Εμμανουέλα Καββαδά, τον Παναγιώτη Παγκράτη, τον Ανδρέα Αγουρόπουλο, τον Χριστόδουλο Λικουρίνου, τη Δήμητρα Καραχρήστου.
Με φίλους από την Ικαρία που πάντα με τη φιλοξενία τους και την υποστήριξή τους φέρνουν τους ξένους φίλους μας σε ουσιαστική επαφή με την καριώτικη κουλτούρα: τον Νίκο Κούβαρη, την Άντα Καρούτσου, την Ειρήνη Τσαπαλιάρη, την Ελένη Τσιώλη, τη Δέσποινα Τσαγκά, την Ελευθερία Κανέτη, την οικογένεια Τσαντίρη και τόσους άλλους.
Με τις φιλολόγους που συντόνισαν παράλληλα το Εργαστήρι – Καφενείο Ελληνικής Γλώσσας (www.ikariagreeklanguage.gr) , ώστε να έρθουν οι ξενόγλωσσοι φίλοι μας σε επαφή με την ελληνική γλώσσα μέσω συζητήσεων και παιχνιδιών: τη Χριστιάνα Κατσαρού, τη Ρωξάνη Αντωνιάδου, την Εύα Χριστοδούλου, την Αυγή Παύλου, τη Μαρία Σπανού, τη Layla Luffman και την Κυριακή Ιατροπούλη. 



Και πάντα με την ηθική και υλική υποστήριξη του Δημήτρη και της Αντιγόνης Ρήγα, της Δέσποινας Χρούση και της Μαρίνας Τυψίου από το Cavos Bay Hotel καθώς και του Δημήτρη Μελή (Ikaria Holidays) που επιμελείται τη διοργάνωση και εμψύχωση της προσπάθειας. 

Με μια ζεστή αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά να κάνουμε αυτό το ταξίδι στον χορό, τη μουσική, τον λαϊκό μας πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα, την καριώτικη κουλτούρα αλλά και τις κουλτούρες όλων μας...
Με ένα καράβι φύγαμε και επιστρέψαμε στις χώρες μας με την ψυχή μας να χορεύει καριώτικο... Με το ίδιο καράβι θα γυρίσουμε και του χρόνου. Καλή αντάμωση.

Η παρέα του IkariaDance Project